Miód – powstaje z zebranego przez pszczoły nektaru który wydzielają rośliny aby przywabić owady zapylające. Sam nektar zazwyczaj składa się z około 50% do 90% wody dlatego musi zostać przez pszczoły odpowiednio przerobiony, dodają one odpowiednie enzymy, wachlują.Miód to jednak nie tylko sam cukier, zawiera wiele cennych składników pochodzących z pyłku oraz kwasy organiczne.
Pyłek kwiatowy – to męskie komórki rozrodcze kwiatów. Pszczoła zbiera je formując w kulki, umieszcza w specjalnych koszyczkach na tylnych nóżkach i transportuję do ula gdzie składa go w komórkach. Pyłek przechowywany jest w postaci pierzgi czyli przerobionego pyłku w procesie zbliżonym do naszego kiszenia ogórków.Jest on niezwykłą bombą składników niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Składa się do 47% z białka, jest prawdziwą skarbnicą biopierwiastków m. in.: wapń, krzem, żelazo, magnez, miedź, siarka, bor, chrom, cynk i wiele innych. Pyłek bogaty jest również w cenne witaminy, które występują w ilości znacznie przewyższającej zwykłe produkty spożywcze. Pszczoły dodają do niego ważne enzymy. W pyłku występują również hormony pochodzenia roślinnego, kwasy organiczne oraz substancję bakteriostatyczne i grzybobójcze.
Mleczko pszczele – wytwarzane jest przez gruczoły gardzielowe pszczół robotnic jako pokarm dla larw i matki pszczelej. Zawiera wiele cennych makro i mikroelementów, liczne aminokwasy, enzymy, hormony, wiele witamin.
Propolis – powstaje z przynoszonego przez pszczoły do ula balsam np z pączków brzozy, wierzby, topoli, sosny, jodły i innych drzew, następnie przerabia go żuwaczkami dodając enzymy i inhibiny oraz wosk. Zwany jest potocznie kitem pszczelim. Pszczoły używają go do dezynfekcji komórek, zalepiania szpar i szczelin, „zamurowują napastników”
Wosk pszczeli – jest to woskowata wydzielina gruczołów woskowych pszczół, podstawowy budulec w rodzinie pszczelej, z niego są zbudowane komórki plastra. Powszechnie wykorzystywany nie tylko przez pszczoły ale i wiele gałęzi przemysłu.